V Starom Smokovci zasahovali vojaci, rozhorela sa tam suchá tráva

25.04.2013 Poprad

Starý Smokovec 25. apríla (TASR) – Požiar suchého porastu pri Starom Smokovci, ktorý sa rozhorel dnes, krátko popoludní, hasiči pomaly dostávajú pod kontrolu.

Zuzana Farkašová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) informovala, že v dôsledku silného vetra sa požiar rozšíril na niekoľko desiatok hektárov.

"Hasičom sa už podarilo obkolesiť väčšinu požiariska a očakáva sa, že v najbližších chvíľach by mal byť požiar lokalizovaný," uviedla Farkašová.

Hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove Peter Kovalík konštatoval, že na mieste v súčasnosti zasahuje 40 hasičov s 20 vozidlami a desiatky ďalších ľudí. Požiar sa podľa neho už nešíri, likvidácia bude pokračovať, pričom v noci budú priestor monitorovať hliadky.

Hovorkyňa Štátnych lesov TANAPu Lenka Burdová pre TASR uviedla, že horí porast na území národného parku. Škody sa podľa nej zatiaľ odhadnúť nedajú a pravdepodobne sa budú dať ťažko vyčísliť najmä z environmentálneho hľadiska.

"Horí plocha, kde bola v roku 2004 veterná kalamita a v tomto čase sa tam už začal dvíhať nový porast. Z tohto pohľadu budú teda škody obrovské a bude to mať, samozrejme, aj vplyv na rastlinstvo a živočíšstvo," povedala Burdová.

Vedenie ŠL TANAPu verí, že hasičom, vojakom, policajtom, lesníkom a dobrovoľným hasičom, ktorí na mieste zasahujú, sa požiar čo najskôr podarí zlikvidovať a uchrániť tak ďalšie územie národného parku.

Zasahovali vojaci a vrtuľníky

Vojaci s vrtuľníkmi zasahovali na mieste potom, ako ich o pomoc požiadalo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.

„Do terénu boli okamžite po prijatí požiadavky nasadené dva vrtuľníky Mi-17 s BAMBI vakmi a Tatra 815 s cisternou. V teréne zostanú tak dlho, ako to bude potrebné,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč. Ozbrojené sily SR vyčlenili na zásah techniku z Vrtuľníkového krídla v Prešove.

Vojaci zasahovali pri hasení požiarov aj v minulom roku v mesiacoch marec až máj v oblasti Miľpoš, Ružomberok – Čebrať a pri dosiaľ jednom z najväčších lesných požiarov v oblasti Vyšná Boca.
 

Vyberte región